Opěnka měnlivá (Kuehneromyes mutabilis)
Kmeň: Kvalita: Profi/1. trieda Balenie: 100 ks TOVAR SKLADOM
Popis
Vynikajúca chutná huba, v roku 1970 bodovala v mykologickom zborníku v ankete ako najobľúbenejšie hubové jedlo v niekoľkých rôznych úpravách. Hubu pestujeme na dreve lipy, jelše, hrabu, brezy a buku.
Šupinačka menlivá je drevokazná huba škoricovo hnedej alebo medovej farby, rastie zvyčajne v bohatých trsoch na pňoch a odumretých kmeňoch listnatých stromov od jari do zimy. Klobúky majú priemer 5-8cm. Šupinačka spôsobuje bielu hnilobu dreva.
Pracovný postup: Kmene a konáre najlepšie 1-2 mesiace po spílení, v priemere 10-30 cm narežeme na dĺžku asi 50 cm.Vzhľadom k pomalšiemu rastu podhubia šupinačky vŕtame ešte diery po obvode klátika. Do klátikov vŕtame otvory v priemere 15-20 mm, do hĺbky 4-8 cm, vo vzdialenosti asi 10cm od seba do dvoch protiľahlých strán kmeňa. Pri väčších priemeroch kmeňov vŕtame viac radov dier. Navŕtané otvory vyplníme sadbou a zalejeme roztaveným parafínom (v núdzi je možné použiť napr. sviečku), alebo zatrieť latexom. (tým sa zmenší vzdialenosť medzi očkovanými plochami a skráti sa doba prerastania). Klátiky očkujeme tak, že na hornú reznú plochu aplikujeme asi 1cm hrubú vrstvu sadby a priložíme naň ďalší klátik. Postupujeme do výšky 4 klátikov, pričom horný a spodný koniec očkujeme podobne, prekryjeme sadbou a na konce priklincujeme 4cm hrubé drevené kotúče. Takto naočkované klátiky uložíme do čistých plastových vriec, vrecia zaviažeme a uložíme prerastať do teploty okolo 20 °C. Kmene prerastú podhubím za 3-4 mesiace v závislosti na tvrdosti dreva a teplote prostredia. Prerastené kmene zakopeme do 2/3 do zeme na tienisté, záveterné a vlhké (nie podmáčané) miesto. Podhubie šupinačky sa rozrastá z klátikov do okolitej zeminy kde čerpá vlahu a minerálne látky, preto sa hlavne v suchších obdobiach musí okolitá pôda zalievať. Klátiky je vhodné zatieniť napr. prístreškom. Huba plodí podľa tvrdosti dreva 3-5rokou.
Pestovanie na pňoch stromov - Biologická likvidácia pňov
Postup je rovnaký ako pri očkovaní hlivou ustricovitou.
Použitie: Vynikajúca huba, vhodná hlavne do polievok, omáčok, plniek, k mäsu, ale tiež k nakladaniu do octového nálevu alebo zavárania . Používajú sa iba klobúky, hlúbiky sú nevhodné na konzumáciu. V roku 1970 bodovala v mykologickom zborníku v ankete ako najobľúbenejšie hubové jedlo v niekoľkých rôznych úpravách.