Hlíva máčková (Pleurotus eryngii)
Kmeň: KOB Kvalita: 1. trieda Balenie: 1,3 L
Dostupnosť tovaru:
práve pripravujeme
Popis
Profesionálna zrnitá sadba je vyrobená v sterilnom laboratórnom prostredí. Obal je hermeticky uzatvorený a vybavený špeciálnym dýchacím filtrom, čo zabraňuje kontaminácii a zaručuje maximálnu životaschopnosť.
Hliva kotúčová - Ang. The King Oyster je právom nazývaná ako Kráľovská hliva. Z hlív je jednoznačne najchutnejšia (EXCELENTNEJ chuti). Pestujeme ju podobne ako Hlivu ustricovitú na slame. Prirodzene sa vyskytuje v stredomorských oblastiach Európy, Stredného východu a v severnej Afrike. Hliva kotúčová (Pleurotus eryngii) sa pestuje po celom svete, Čína, Japonsko, Kórea v poslednej dobe aj v Európe. Teplota potrebná pre prerastanie substrátu je 20-25°C. Plodí pri teplote 15-21°C. Momentálne je veľký hit v Čínskej gastronómii "steakova" Hliva - Pleurotus nebrodensis príbuzná Hlive kotúčovej.
PESTOVANIE
Pestovanie hlivy vo vreciach:
Potrebujeme: Sadbu hlivy, pšeničnú, ražnú alebo repkovú slamu (suchú, dobre skladovanú bez náznakov hniloby a plesní) vhodné je tiež kukuričné kôrovie, hrubšie plastové vrece, horúcu vodu 70-80°C. Pracovný postup: Slamu narežeme na 10 – 50 mm kúsky, naplníme do vriec a utlačíme. Obsah zalejeme horúcou vodou, je potrebné, aby bol celý obsah slamy ponorený a vrece zaviažeme špagátom. Slamu necháme ponorenú 12 hodín. Po odtečení vody (môžeme odstrihnúť rožky vreca) a vychladnutí sa slama očkuje tak, že sa rovnomerne pomieša s rozdrvenou sadbou čistou rukou (postupujeme čo najrýchlejšie, aby sme minimalizovali kontamináciu (na 10 kg mokrej slamy použijeme 0,5 L sadby). Vrece zaviažeme a necháme prerastať(ponecháme malý otvor na dýchanie). Hliva prerastá substrátom asi 3 týždne, potrebný je teplotný rozsah 20 – 25 °C. Keď sa vo vreci objavili plesne znamená to že sme slamu nedostatočne tepelne ošetrili alebo sme nedodržali dostatočnú hygienu pri očkovaní. Po prerastení slamy hlivou, vrece zbelie, narežeme nožom otvory o dĺžke 5 cm vo vzdialenosti 20 cm od seba a vrece umiestnime vo vlhkom prostredí 15-21°C. Hliva potrebuje svetlo, pri nedostatku svetla sa vytvárajú dlhé hlúbiky. Asi za 7 - 14 dní sa začnú v otvoroch zakladať plodnice.
Výtrusy (spóry) hlivy v uzatvorených priestoroch môžu u niektorých citlivých ľudí napr. alergikov alebo astmatikov vyvolávať dýchacie ťažkosti.