HÚŽEVNATEC JEDLÝ, Šiitake, Shiitake (Lentinula edodes)HÚŽEVNATEC JEDLÝ, Šiitake, Shiitake (Lentinula edodes)

Húževnatec jedlý, Shiitake

Cena 3,50 €
Houževnatec jedlý
Shiitake
(Lentinula edodes)
Kmeň: M4TIM
Kvalita: 1. trieda
Balenie: 1,3 L
Aktuálny stav skladu:
0


Dostupnosť tovaru:
práve pripravujeme
  • Popis

Profesionálna zrnitá sadba je vyrobená v sterilnom laboratórnom prostredí. Obal je hermeticky uzatvorený a vybavený špeciálnym dýchacím filtrom, čo zabraňuje kontaminácii a zaručuje maximálnu životaschopnosť.

Kmeň: M4TIM patrí medzi moderné najvýnosnejšie odrody Shiitake s vysokým obsahom látok. Tvorí stredne velké najchutnejšie plodnice!  

 

Húževnatec jedlý (Lentinula edodes) Shiitake je drevokazná huba, v prírode rastie v južných oblastiach Japonska, v Číne na Tchaj-wane až po novú Guineu. Húževnatec je po šampiňónoch druhou najpestovanejšou hubou na svete. Dlhú tradíciu má v pestovaní Japonsko. Kde je v ľudovom folklóre rozšírený názor že pravidelná konzumácia huby predlžuje život. Huba vytvára svetlohnedé až tmavohnedé plodnice veľkosti 5-15cm. Môžeme ju pestovať na kmeňoch a konároch listnatých drevín. Vhodné sú dub, hrab, buk, jelša a breza. Plodnice Shiitake majú mimoriadne chuťové a aromatické vlastnosti. Pestovanie Shiitake nám dáva možnosť prísunu vysokokvalitných čerstvých húb v priebehu celého roka. Významná je tiež konzumácia huby z hľadiska liečivých vlastností a prevencie proti civilizačným ochoreniam. Bolo zistené že okrem látok s proti nádorovou aktivitou, ktorými sú účinné látky polysacharidy lentinany a okrem látok s proti vírovou aktivitou plodnice obsahujú ďalšiu účinnú látku nazvanú eritadenin, ktorá výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tým pozitívne ovplyvňuje prípadnú artériosklerózu

Šiitake je jednou z najpreskúmavanejších húb. Obsahuje množstvo látok, ktoré samostatne alebo v kombinácii majú liečivé účinky. Preto sa táto huba považuje za funkčnú potravinu. Sušina plodníc šiitake je bohatá na sacharidy (60 – 68 % ), bielkoviny ( 20 – 23 %), tuky ( 3 -4 % ) a nenasýtené mastné kyseliny. Obsahuje 18 aminokyselín, z čoho 8 esenciálnych, čo je lepší pomer ako v mlieku, sójových bôboch, mäse alebo vajciach. Je zdrojom vitamínov predovšetkým provitamínu D2, B 1, B 2, B 12 a kyseliny pantoténovej ako aj vápnika, fosforu, železa, draslíka, zinku a sodíka.

Výsledky štúdií:

- podpora imunitného systému a protinádorové účinky,

- protivírusová a antibakteriálna aktivita

- vplyv na libido a na liečbu impotencie

- účinky na kardiovaskulárne choroby a hladinu cholesterolu

 

Rovnako ako v minulosti aj teraz sa užíva šiitake najmä pri stavoch, kde je potrebné upraviť imunitné funkcie, harmonizovať srdcovocievny systém, podporovať funkciu pečene, žlčníka a žalúdka.

Tradičná dávka sušenej plodnice je 6 – 16 g, najčastejšie do 10 g na deň.

Šiitake ovplyvňuje tonizáciu plúc, preto lieči niektoré opakované ochorenia, kašel, niektoré typy alergií, ale aj nádorové choroby, kde sa uplatňuje aj účinok na premenu hlienov. Posilňovanie funkcie pečene a obličiek znamená, že huba zasahuje do detoxikácie organizmu, do regulácie krvného tlaku atď. Podľa západnej medicíny to zodpovedá schopnosti regulavať v krvi hladinu cholesterolu, lipidov, cukru a pozitívne pôsobiť na celý kardiovaskulárny systém vrátane ovplyvnenia krvného tlaku, Ďalej schopnosti zlepšovať funkciu kĺbov a podporovať liečbu hepatitíd.

 

PESTOVANIE

Potrebujeme: Sadbu Húževnatca jedlého, drevo zdravých listnatých stromov (kmene, konáre), plastové vrece, parafín (včelí vosk, sviečka) alebo latex. Môžme použiť aj širokú priesvitnú lepiacu pásku.

Pracovný postup: Kmene a konáre najlepšie 1-2 mesiace po spílení, v priemere 10-30!!! cm (nepoužívame hrubšie, huba nedokáže rozkladať jadrové drevo!!!) narežeme na dĺžku asi 100 cm. Do napílených kmeňov vŕtame otvory v priemere 15-20 mm a hĺbke 4-8 cm vo vzdialenosti asi 10cm od seba do dvoch protiľahlých strán kmeňa. Pri väčších priemeroch kmeňov vŕtame viac radov dier. Navŕtané otvory vyplníme sadbou a zatrieme roztaveným parafínom (v núdzi je možné použiť napr. sviečku), alebo zatrieť latexom. Ďalším rovnako dobrým spôsobom je vytvorenie zárezov za použitia motorovej píly. Klátiky narežeme motorovou pílou do 1/3 striedavo z jednej a z druhej strany kmeňa. Zárezy vyplníme sadbou a prelepíme niekoľko krát lepiacou páskou. Takto naočkované klátiky uložíme do fóliovníka alebo na paletu a prekryjeme fóliou (optimálna teplota na prerastanie je 22-27°C) dbáme na dostatočnú vlhkosť. Kmene prerastú podhubím asi za 12 mesiacov v závislosti na tvrdosti dreva a teplote prostredia. Po prerastení kmeňe nezakopávame ako pri hlive ustricovitej. Aby kmene začali plodiť vložíme ich do čistej chladnej vody na 12hodín. Potom sa umiestnia do šikmej polohy na miesto kde vieme udržovať teplotu 15-20°C a pravidelným rosením udržujeme vlhkosť na 80-90%. Kmene začnú plodiť asi za 7- 14 dní. Vždy po zbere necháme odpočívať kláty asi 40 dní (pri teplote 20-25°C)a opätovným namočením do studenej vody navodíme plodenie. Huba plodí podľa tvrdosti dreva 3-5rokov.

 

Výtrusy (spóry) húb v uzatvorených priestoroch môžu u niektorých citlivých ľudí napr. alergikov alebo astmatikov vyvolávať dýchacie ťažkosti.